• Failure notice from provider:
    Connection Error:http_request_failed
06/08/2024, Kategorija: Ēdieni

Sēņošana kļūst arvien populārāka, aicinot dabas mīļotājus un gardēžus baudīt šī veselīgā un aizraujošā hobija priekšrocības. Jau vasarā mežos aug dažādu sugu sēnes, kas piedāvā iespēju ne tikai baudīt dabas skaistumu, tās meklējot, bet arī pagatavot daudzveidīgus un gardus ēdienus. Lai sēņošanas pieredze būtu pilnvērtīga, ir svarīgi ievērot dažus būtiskus padomus par sēņu apstrādi, uzglabāšanu un kombinēšanu. Rimi Gardēža Normunda Baranovska praktiskie ieteikumi noderēs arī veikalā iegādāto šampinjonu, šitake un citu sēņu valsts pārstāvju iekļaušanai ēdienkartē.

Vai sēnes ir jāmazgā?

“Sēņu sagatavošana ir būtisks process, kas var ietekmēt ēdiena kvalitāti un garšu. Sēnes ir kā sūklis, tās ātri uzsūc mitrumu, tāpēc to sagatavošanas metode ir rūpīgi jāizvēlas atbilstoši gatavošanas veidam,” stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Ja sēnes paredzēts vārīt, tās var droši mazgāt. Viena no metodēm “sliņķiem” ir noskalot sēnes, izklāt uz dvieļa vai avīzes un ļaut tām nožūt. Tomēr, ja iecerēts cept, lai saglabātu sēņu dabisko garšu un struktūru, tās ieteicams tīrīt ar lupatiņu, nazi vai otiņu nemitrinot.

Sēņu uzglabāšana

Mežā salasītās sēnes jātīra un jāgatavo pēc iespējas ātrāk. Jāņem vērā, ka svaigas sēnes ātri bojājas, it īpaši, ja tās lasītas lietainā laikā. Neapstrādātas sēnes ieteicams glabāt līdz 24 stundām. Sēnes līdzīgi kā dārzeņus var uzglabāt dažādi: sālot, marinējot, saldējot, kaltējot u. c. Sālīt var teju visas sēnes, sevišķi bekas un bērzlapju poķīšus, pirms tam pārliecinoties, vai konkrētā suga nav jāvāra. Pareizi sālītas sēnes saglabā savu garšu, tekstūru un nav jāskalo – tās būs lieliska piedeva zupām, salātiem, gaļas un pat zivju ēdieniem. Sālītās sēnes jāglabā vēsā vietā, lai tās nezaudētu kvalitāti. Savukārt saldēšanai sēnes ieteicams iepriekš apcept, lai izvairītos no rūgtas garšas. Lai ietaupītu vietu saldētavā, apceptās sēnes atdzesē un pildi atkārtoti aiztaisāmos maisiņos, piemēram, ar zip-lock aizdari, pirms aizvēršanas izspiežot gaisu. Īstermiņa uzglabāšanai sēnes var arī novārīt, kopā ar garšvielām samalt pastētē, pildīt tīrās burciņās, rūpīgi aizvākot un kādu nedēļu uzglabāt ledusskapī.

Uzturvielām bagātās kaltētās sēnes

Kaltēšana ir apstrādes metode, kurā sēnes zaudē vismazāk uzturvielu, padarot to par optimālu ilgtermiņa uzglabāšanas izvēli sēnēm, kas nav jāvāra. Turklāt šādam apstrādes veidam noderēs gan augļu un dārzeņu kaltētājs, gan cepeškrāsns (ne karstāka par 70 grādiem), gan arī siltā vasaras pēcpusdienu saule. Kaltētās meža veltes visilgāk glabāsies hermētiski noslēgtos traukos tumsā. Lai aizņemtu mazāk vietas, kaltētās sēnes var saberzt vai samalt pulverī, pēcāk izmantojot to kā piedevu zupām, biezeņiem vai, iejaucot sviestmaižu smēriņā.

Nebaidies miksēt!

“No sēņu jaukšanas nav jābaidās, bet sākotnēji ir svarīgi saprast, kā tās tiks izmantotas. Piemēram, bekas un poķīšus ieteicams novārīt, pirms tās pievieno citām sēnēm. Ēdam arī ar acīm, tāpēc pašu lasītās košās gailenes vai veikalā pirktās rozā austersēnes var pievienot mērcēm, kuru pamatā ir, piemēram, pelēcīgās bērzu bekas,” iesaka Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Dažādām sēnēm ir atšķirīgs gatavošanas laiks – cietākām sēnēm, kā bekām, nepieciešams ilgāks gatavošanas laiks nekā mīkstajām gailenēm vai austersēnēm. Sēnes vajadzētu sagriezt līdzīga lieluma gabaliņos un pirmās sākt gatavot tās, kurām nepieciešams ilgāks laiks, un tikai pēc tam pievienot pārējās.

Izmantojiet šos ieteikumus, lai pilnībā izbaudītu sēņošanas pieredzi un radītu gardus ēdienus, kas priecēs jūs un jūsu tuvākos!

992 skatījumi




Video

Sarkanbaltsarkanu ēdienu receptes Latvijas svētku svinībām

17/11/2022

Svinot brīvību un Latvijas neatkarību, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas ēdienu receptes - kārdinoši skaistu...

Lasīt tālāk
Video

Pieci veselīga un droša uztura baušļi vasarai

26/07/2021

Vasara ir piemērotākais gadalaiks ķermeņa “uztankošanai” ar vitamīniem un minerālvielām. Vienlaikus tas ir atvaļinājumu un atpūtas laiks, kad regulāras maltītes ofisā vai mājās...

Lasīt tālāk
Video

18. novembra svētku galdam priekšroka Latvijas produktiem

17/11/2020 | Autors: Publicitātes materiāls

18. novembris ikvienam latvietim ir svētki – šogad Latvija svinēs jau 102. dzimšanas dienu. Domājot par to, ko likt uz svētku galda, birojs “Latvijas Produkts” šajos svētkos aicina svētku...

Lasīt tālāk
Video

Uzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem

04/05/2020

Ik gadu 4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju....

Lasīt tālāk
Video

Pikniku sezonā arvien iecienītākas kļūst barankas un sausiņi

18/04/2019 | Autors: Publicitātes materiāls

Pikniku sezona ir pilnā plaukumā un labas uzkodas ir neaizmirstas pēcpusdienas garants. Arvien biežāk līdzās grilētai gaļai, dārzeņu salātiem un citiem sezonāliem ēdieniem, cilvēki izvēlas...

Lasīt tālāk
Video

Ēdināšanas nozares līderi Latvijā

23/07/2018

Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā “Vairāk saules”, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas...

Lasīt tālāk
Video

Garšvielu vētra kafijas krūzītē

08/03/2018 | Autors: Publicitātes materiāls

Kopš karstā dzēriena ​​Chai Latte popularitāte pārkāpusi savas dzimtenes robežas Indijā, saldi pikantās garšas iekarojušas garšas kārpiņas visā pasaulē. Šī garšīgā melnā tēja,...

Lasīt tālāk
Video

Restorāns aicina atzīmēt Lietuvas simtgadi un nobaudīt tās tradicionālos ēdienus

14/02/2018 | Autors: Publicitātes materiāls

Latvijai vēl aktīvi gatavojoties simtgades svinībām, jau šajā piektdienā savu simto dzimšanas dienu atzīmēs mūsu kaimiņvalsts Lietuva. Par godu šim notikumam, ne tikai Lietuvā, bet arī...

Lasīt tālāk
Video

Centrāltirgū droši ļaujies savai gaumei

29/12/2017 | Autors: Ilze Zonne, NRA

  Pircēju Rīgas Centrāltirgū netrūkst arī ikdienā, bet, gadumijai tuvojoties, šeit iegriežas pat tie, kuru parastajos maršrutos tirgus nav iekļauts. Savā ziņā Centrāltirgus ir...

Lasīt tālāk
Video

Viena no svarīgākajām Ziemassvētku un Jaungada tradīcijām – piparkūkas

22/12/2017 | Autors: Publicitātes materiāls

Ir pienācis gada skaistākais laiks, vien soļa attālumā ir garās brīvdienas, Ziemassvētki un Jaunais gads, kas tradicionāli tiek pavadīti ģimenes lokā gan pušķojot eglīti, gan saiņojot...

Lasīt tālāk