Noskaidroti gaļas cepšanas paradumi Latvijā: iecienītākais ir cūkgaļas šašliks
Latvijā iecienītākais grilēšanas produkts ir cūkgaļas šašliks, liecina AS „LIDO” veiktās aptaujas dati, kurā 51% respondentu norādījuši, ka grilēt visbiežāk izvēlas tieši cūkgaļu. Vistas gaļas šašliks ierindojas otrajā vietā, ar 33% respondentu atbalstu, savukārt cepamdesas par iecienītāko produktu atzīst tikai 4% respondentu.
Pikniks brīvā dabā jaukā vasaras pēcpusdienā, tuvāko draugu lokā un uz grila ceptas gaļas smarža ir neatņemama vasaras sastāvdaļa. LIDO veiktā aptauja par iecienītākajiem piknika grila produktiem, liecina, ka Latvijā gaļa ir neatņemama maltītes sastāvdaļa – iecienītākā ir sātīgā cūkgaļa, īpaši stiprā dzimuma vidū. Sievietes, savukārt grilēt vistas gaļu izvēlas gandrīz tikpat bieži kā cūkgaļas šašliku. Cepamdesas kā iecienītāko produktu biežāk izvēlas sievietes, taču kopumā šādu izvēli izdara tikai četri iedzīvotāji no simta. Vēl mazāku popularitāti guvušas cepamas zivis, steiks, fileja un dārzeņi.
Lai grilēšana izdotos, AS „Lido” šefpavārs, Ilga Joma, iesaka ievērot galvenos grilēšanas pamatprincipus:
– Lai produkts būtu sulīgs un garšīgs, der atcerēties, ka pirms grilēšanas nepieciešams pārliecināties, vai liesmas pazudušas un ogles „izdegušas”;
– Gaļas kvalitātei ir liela nozīme, tādēļ vienmēr jāizvēlas kvalitatīva gaļa;
– Vienlaicīgi grilējot dažādas gaļas, jāņem vērā – putna gaļa izcepsies ātrāk, salīdzinot ar cūkas vai liellopa gaļu;
– Uz viena iesma ieteicams likt vienāda biezuma gaļas gabalus, lai gaļa ceptos vienmērīgi, nepiedegtu un būtu vieglāk kontrolēt tās gatavību;
– Karstākā temperatūra vienmēr ir grila vidū, tādēļ jāuzmana, lai vidū esošie produkti nepiedegtu;
– Gaļu nedrīkst pārcept, jo tad izdalās visa tās sula un gaļa kļūst sausa;
– Uzmanīgi jāseko līdzi grilēšanās gaitai, jo pusgatavu gaļu no pārceptas šķir tikai dažas minūtes;
– Papildus garšai un aromātam ieteicams eksperimentēt ar dažādu dārzeņu un garšvielu pievienošanu cepamajam produktam, piemēram, grila papildināšana ar ķirštomātiem, šampinjoniem, sīpoliem, papriku, cukini un citiem dārzeņiem mīkstinās gaļas struktūru, savukārt garšaugu pievienošana uz oglēm, piemēram, rozmarīna, bazilika, timiāna u.c. piešķirs ēdienam jaunas garšas nianses;
– Laba piedeva pie gaļas ir uz grila folijā cepti jaunie kartupeļi;
– Gan pie gaļas, gan dārzeņiem pirms ēšanas var pievienot ne tikai tautā iemīļoto tomātu mērci vai majonēzi, bet ieteicams izveidot savu grila mērci, piemēram, majonēzei vai krējumam pievienojot smalki sakapātus zaļumus, sarīvētus gurķus vai redīsus kopā ar sāli un pipariem;
– Pašiem marinējot gaļu, sāli pievienot tikai pirms cepšanas, jo, atstājot marinēties ar sāli, sāls atņem gaļai sulīgumu
– Lai pikniks izdotos un par to paliktu patīkamas atmiņas, grilējot jāievēro ugunsdrošība.
Vēl par tēmu:
Brīdina par mutes un nagu sērgas izplatību Eiropā un draudiem Latvijā
Lai vienotos par dienestu sadarbību bīstamās dzīvnieku infekcijas slimības mutes un nagu sērgas draudu un uzliesmojuma gadījumā, Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) tikās Valsts ugunsdzēsības...
Lasīt tālākVDD atkārtoti rekomendē Latvijas iedzīvotājiem neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju
Valsts drošības dienests (VDD) stingri rekomendē Latvijas iedzīvotājiem gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju, atkārtoti brīdinot par augstajiem izlūkošanas,...
Lasīt tālākOlas, majonēze un tematiski saldumi: pircēji gatavojas Lieldienu svinēšanai
Tērēt vairāk un iegādāties augstākas kvalitātes produktus vai tādus gardumus, kurus ikdienā pērk retāk, – pošoties Lieldienu svinēšanai, šādu gatavību pauduši 35 % Rimi aptaujas*...
Lasīt tālākValsts kontroles padomes locekles Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi apstiprina amatā uz otro termiņu
Ceturtdien, 10. aprīlī, Saeima uz otro termiņu Valsts kontroles padomes locekļu amatā apstiprināja Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi. Saskaņā ar Valsts kontroles likumu Valsts kontroles padomes...
Lasīt tālākRosina dot iespēju atteikties no krievu valodas mācīšanās arī vidējās izglītības posmā
[caption id="attachment_35833" align="alignnone" width="300"] Teacher pointing to raised hands in classroom[/caption] Pēc Nacionālās apvienības (NA) iniciatīvas iesniegti grozījumi Izglītības...
Lasīt tālākZemgales Olimpiskajā centrā noskaidroti kaķu izstādes “FIFe Baltijas uzvarētājs 2025” uzvarētāji
Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgava uz vienu brīdi kļuva par Eiropas kaķu galvaspilsētu – Zemgales Olimpiskajā centrā norisinājās prestižā starptautiskā kaķu izstāde “FIFe Baltijas...
Lasīt tālākTrešo valstu pilsoņiem bez vīzas vai uzturēšanās atļaujas pirms ieceļošanas Latvijā būs jānorāda ziņas par sevi
Trešo valstu pilsoņiem, kuriem nav Latvijā izsniegta vīza vai uzturēšanās atļauja, pirms ieceļošanas Latvijā būs jāsniedz konkrētas ziņas par sevi, radiniekiem un ceļojuma mērķi....
Lasīt tālākArmandu Ruku pārvēl uz vēl vienu termiņu Valsts policijas priekšnieka amatā
Otrdien, 1. aprīlī, Ministru kabinets izdeva rīkojumu par Valsts policijas priekšnieka ģenerāļa Armanda Ruka termiņa pagarināšanu Valsts policijas priekšnieka amatā uz pieciem gadiem –...
Lasīt tālākLatvija iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas “RBS-70 NG”
Aizsardzības ministrija informē, ka Nacionālie bruņotie spēki ir iesnieguši pasūtījumu Zviedrijas uzņēmumam “Saab Dynamics AB” par tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu...
Lasīt tālāk40 % Latvijas iedzīvotāju mostas noguruši – eksperti skaidro, kāpēc tā
Jaunākajā globālajā IKEA pētījumā par miegu secināts, ka 4 no katriem 10 Latvijas iedzīvotājiem ir miega mīļi – viņi labprāt atsakās no pasākumiem un citām vakara aktivitātēm,...
Lasīt tālāk