Noteiks pieļaujamās transtauku normas
Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē Veselības ministrija (VM).
Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur transtaukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu. Plašu uzmanību transtaukskābēm jeb transtaukiem sabiedrība pievērsa pēc dāņu profesora paziņojuma par vafelēs atrodamajiem kaitīgajiem taukiem, līdz tam Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, pat īsti nezināja, kas ir šīs transtaukskābes, raksta NRA.lv.
Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem – augu eļļu rūpnieciskas hidrogenēšanas vai sacietināšanas procesā, lai ražotu margarīnus un tauku pastas; tauku karsēšanā, pārtikas produktu cepšanā eļļā augstā temperatūrā, kā arī taukskābes veidojas dzīvnieku (govju, aitu) gremošanas orgānos un nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā. Mediķi atsaucas uz pētījumiem, kuri pierāda, ka transtaukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes, paaugstina sliktā holesterīna līmeni asinīs, palielinot koronārās sirds slimības risku, bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm transtaukskābes samazina labā holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku.
Latvijas Ārstu biedrība jau 2012. gadā aicināja valdību, sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts: tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās 100 gramos produkta, vārāmā sāls daudzums. Tāpat biedrība aicināja Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir mazāk par diviem procentiem no kopējā tauku daudzuma.
VM izstrādātajos noteikumos paredzēts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, un tas nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20 procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par trīs procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm –, kurus paredzēts izplatīt Latvijā. Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015. gada 1. janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs ražot un izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018. gada 1. janvārim.
Vēl par tēmu:
Brīdina par mutes un nagu sērgas izplatību Eiropā un draudiem Latvijā
Lai vienotos par dienestu sadarbību bīstamās dzīvnieku infekcijas slimības mutes un nagu sērgas draudu un uzliesmojuma gadījumā, Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) tikās Valsts ugunsdzēsības...
Lasīt tālākLatvija izstāsies no Otavas konvencijas, lemj Saeima
Latvija izstāsies no konvencijas par kājnieku mīnu lietošanas, uzglabāšanas un ražošanas aizliegumu un iznīcināšanu (Otavas konvencija), paredz trešdien, 16.aprīlī, galīgajā lasījumā...
Lasīt tālākĒģiptes izcelsmes kartupeļos atklāj augu veselībai bīstamu baktēriju
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iznīcināšanai nosūtījis Ēģiptes izcelsmes kartupeļu kravu, jo kartupeļu paraugā, kas noņemts, veicot importa kontroli uz robežas, Valsts augu aizsardzības...
Lasīt tālākVDD atkārtoti rekomendē Latvijas iedzīvotājiem neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju
Valsts drošības dienests (VDD) stingri rekomendē Latvijas iedzīvotājiem gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju, atkārtoti brīdinot par augstajiem izlūkošanas,...
Lasīt tālākNoskaidroti pasaules lielākie uzņēmumi
Profesionālo pakalpojumu uzņēmuma EY un Sanktgallenes Universitātes Pasaules 500 Lielāko Ģimenes Uzņēmumu Indekss par 2025. gadu atklāj, ka Indeksā iekļauto ģimenes uzņēmumu kopējie...
Lasīt tālākOtro gadu Valsts kontroles atzinumi par gada pārskatiem bez iebildēm, tomēr atbilstības jautājumi izgaismo iespējas budžeta līdzekļu ietaupījumam
Valsts kontrole ir pabeigusi 2024. gada finanšu revīzijas ministrijās un centrālajās valsts iestādēs. Un arī šogad – jau otro gadu pēc kārtas – visi sniegtie atzinumi par gada pārskata...
Lasīt tālākFebruārī tūristu mītnēs par 11,4% vairāk viesu nekā pirms gada
2025. gada februārī Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 145,4 tūkstoši ārvalstu un vietējo viesu, veidojot 11,4% pieaugumu salīdzinājumā ar 2024. gada februāri, liecina Centrālās statistikas...
Lasīt tālākĒrtākai iedzīvotāju mobilitātei plānots uzsākt vilciena un jauna autobusu maršruta pārrobežu satiksmi starp Igauniju un Latviju
Otrdien, 15. aprīlī, Ministru kabinets akceptēja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par pārrobežu pasažieru vilcienu satiksmi maršrutā Tartu–Rīga Igaunijas Klimata...
Lasīt tālākPVD ir atļāvis PKS “Straupe” atjaunot darbību pilnā apjomā
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pieņēmis lēmumu atļaut piensaimnieku kooperatīvai sabiedrībai “Straupe” atjaunot darbību pilnā apjomā. Atgādinām, ka PVD pagājušās nedēļas...
Lasīt tālākPētījums: Baltijas valstīs pieprasījums pēc IKT speciālistiem turpina pieaugt
Neraugoties uz to, ka pēdējos gados tādas starptautiskas kompānijas kā “Google”, “Meta” un “Amazon” paziņojušas par darbinieku skaita samazināšanos, Latviju un Baltijas valstis...
Lasīt tālāk