Noteiks pieļaujamās transtauku normas
Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē Veselības ministrija (VM).
Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur transtaukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu. Plašu uzmanību transtaukskābēm jeb transtaukiem sabiedrība pievērsa pēc dāņu profesora paziņojuma par vafelēs atrodamajiem kaitīgajiem taukiem, līdz tam Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, pat īsti nezināja, kas ir šīs transtaukskābes, raksta NRA.lv.
Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem – augu eļļu rūpnieciskas hidrogenēšanas vai sacietināšanas procesā, lai ražotu margarīnus un tauku pastas; tauku karsēšanā, pārtikas produktu cepšanā eļļā augstā temperatūrā, kā arī taukskābes veidojas dzīvnieku (govju, aitu) gremošanas orgānos un nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā. Mediķi atsaucas uz pētījumiem, kuri pierāda, ka transtaukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes, paaugstina sliktā holesterīna līmeni asinīs, palielinot koronārās sirds slimības risku, bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm transtaukskābes samazina labā holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku.
Latvijas Ārstu biedrība jau 2012. gadā aicināja valdību, sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts: tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās 100 gramos produkta, vārāmā sāls daudzums. Tāpat biedrība aicināja Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir mazāk par diviem procentiem no kopējā tauku daudzuma.
VM izstrādātajos noteikumos paredzēts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, un tas nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20 procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par trīs procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm –, kurus paredzēts izplatīt Latvijā. Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015. gada 1. janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs ražot un izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018. gada 1. janvārim.
Vēl par tēmu:
Bukmeikeri prognozē, vai būs gaidāmi sniegoti Ziemassvētki
Gada skaistākie un sirsnīgākie svētki – Ziemassvētki – tūlīt jau būs klāt. Šis laiks, kad ikdienas steigu caurvij domas par dāvanām mīļajiem un ģimeniskiem kopā būšanas mirkļiem,...
Lasīt tālākKatram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam ir Ziemassvētku džemperis
Ziemassvētku laiks ir apvīts ar dažādām tradīcijām, kas gadu gaitā ir attīstījušās, vienai valstij no otras pārņemot dažādas ieražas. Viena no nesenākajām tradīcijām Rietumvalstīs...
Lasīt tālākPuse iedzīvotāju uzskata, ka pirmā rotātā Ziemassvētku eglīte bijusi Rīgā
Tradīcija rotāt Ziemassvētku eglīti ir populāra daudzviet pasaulē, taču joprojām nav vienprātības par to, kurā pilsētā bijusi pirmā izpušķotā svētku egle. Šo godu sev piedēvē vairākas...
Lasīt tālākVEA: Darbs visas nozares interesēs nozīmē kompromisus nevis šauru interešu diktātu
Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs uzskata, ka piecu Vēja enerģijas asociācijas (VEA) biedru izplatītais paziņojums par izstāšanos no asociācijas ir turpinājums...
Lasīt tālākAptauja: trešdaļai Latvijas iedzīvotāju izdevumi par pārtiku ir būtiski pieauguši
Baltijas valstu iedzīvotāji patlaban izjūt būtisku pārtikas sadārdzināšanos – 31 % Latvijā, 33 % Igaunijā un 26 % Lietuvā atklāj, ka cenu kāpuma dēļ var atļauties mazāk pārtikas...
Lasīt tālākKavējumi grozījumos Ministru kabineta noteikumos apdraud investīciju projektu realizāciju un Latvijas konkurētspēju
Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) pauž sašutumu un nopietnas bažas par kavējumiem grozījumos Ministru kabineta 2014. gada 16. decembra noteikumos Nr. 776 "Kārtība, kādā komercsabiedrības...
Lasīt tālākVeselības aprūpe krīzes priekšvakarā: LĀB aicina rīkoties
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vērsusies pie Ministru prezidentes, finanču ministra, veselības ministra, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja...
Lasīt tālākLabdarības maratonā “Dod pieci!” saziedoti 138 715 eiro
Sabiedrisko mediju labdarības maratonā „Dod pieci” aizrit otrā diennakts, un līdz svētdienas, 15. decembra, plkst. 18.00 kopā saziedoti 138 715 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi...
Lasīt tālāk“Zemnieku saeima”: lauksaimnieki par “Rail Baltica” nemaksās!
“Kopš Eiropā ieviesta Kopējā lauksaimniecības politika, nevienas valsts politiķiem nav ienācis prātā nozarei piešķirtos Eiropas līdzekļus piesavināties citiem mērķiem! Mana atbilde...
Lasīt tālākTuvākajā laikā gaidāms gan sniegs, gan lietus, jaunnedēļ kļūs siltāk
Sestdien un svētdien laika apstākļus noteiks ciklonu darbība, līdz ar to gaidāms nokrišņiem bagāts, piekrastes teritorijās arī brāzmains laiks. Turpmākajās dienās dominējošā nokrišņu...
Lasīt tālāk