• Failure notice from provider:
    Connection Error:http_request_failed
07/03/2017, Kategorija: Sabiedrība, Veselība

Šodien, 7.martā, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumiem, kuros noteiktas uztura normas izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs. Ar grozījumiem tiek papildināts pārtikas produktu saraksts, ko drīkst izplatīt vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei. Tāpat ir precizēti kvalitātes kritēriji atsevišķiem pārtikas produktiem, kas var tikt iekļauti izglītojamo, ārstniecības iestāžu pacientu, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientu uzturā.

Izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei turpmāk drīkstēs izplatīt produktus, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes. Šiem produktiem būs jāatbilst arī noteiktiem kvalitātes kritērijiem – tiem jābūt bez pievienotā cukura un sāls, kā arī daļēji hidrogenētiem augu taukiem.

Tāpat izglītības iestādēs atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts ar šķīstošo kafiju (t.sk. karsto dzērienu aparātos). Papildus ir noteiktas sastāvdaļas, piemēram,piens un medus kuras, drīkst izmantot karsto dzērienu pagatavošanā, t.sk. dzērienos no kafijas, cigoriņiem, kakao vai zaļās, melnas un augu tējas. Karsto dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā ar cukuru, dehidrētu pienu un garšvielām pievienotā cukura daudzums nedrīkstēs pārsniegt 5 g uz 100ml produkta.

Atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts arī ar dzērieniem, kas pagatavoti no upenēm, jāņogām, smiltsērkšķu ogām, cidonijām, dzērvenēm u.c. un atbilst noteiktām kvalitātes prasībām (sastāvā ir ne mazāk kā 18% sulas un satur ne vairāk kā 15g ogļhidrātu uz 100ml produkta u.c. prasības).

Lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju pagatavot dažāda veida maizītes, salātus u.c. ēdienus, papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs atļaus izplatīt no zivs filejas vai liesas gaļas pagatavotus produktus, piemēram, tvaicētu zivs fileju vai krāsnī ceptu vistas fileju. Iepriekšminētajiem produktiem būs jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām.

Tāpat izglītības iestādēs turpmāk drīkstēs izplatīt piena saldējumu ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem ar ierobežotu tauku un pievienotā cukura daudzumu.

Papildus izglītojamo, kā arī ārstniecības iestāžu pacientu, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas klientu uzturā līdz 18 gadu vecumam ne biežāk kā divas reizes nedēļā būs atļauts iekļaut gaļas produktus un apstrādātus zvejniecības produktus, kas atbilst noteiktajiem kvalitātes kritērijiem.

*Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumi Nr.172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”

979 skatījumi




Video

Brīdina par mutes un nagu sērgas izplatību Eiropā un draudiem Latvijā

17/04/2025

Lai vienotos par dienestu sadarbību bīstamās dzīvnieku infekcijas slimības mutes un nagu sērgas draudu un uzliesmojuma gadījumā, Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) tikās Valsts ugunsdzēsības...

Lasīt tālāk
Video

VDD atkārtoti rekomendē Latvijas iedzīvotājiem neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju

16/04/2025

Valsts drošības dienests (VDD) stingri rekomendē Latvijas iedzīvotājiem gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju, atkārtoti brīdinot par augstajiem izlūkošanas,...

Lasīt tālāk
Video

Olas, majonēze un tematiski saldumi: pircēji gatavojas Lieldienu svinēšanai

14/04/2025

Tērēt vairāk un iegādāties augstākas kvalitātes produktus vai tādus gardumus, kurus ikdienā pērk retāk, – pošoties Lieldienu svinēšanai, šādu gatavību pauduši 35 % Rimi aptaujas*...

Lasīt tālāk
Video

Valsts kontroles padomes locekles Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi apstiprina amatā uz otro termiņu

10/04/2025

Ceturtdien, 10. aprīlī, Saeima uz otro termiņu Valsts kontroles padomes locekļu amatā apstiprināja Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi. Saskaņā ar Valsts kontroles likumu Valsts kontroles padomes...

Lasīt tālāk
Video

Rosina dot iespēju atteikties no krievu valodas mācīšanās arī vidējās izglītības posmā

09/04/2025

[caption id="attachment_35833" align="alignnone" width="300"] Teacher pointing to raised hands in classroom[/caption] Pēc Nacionālās apvienības (NA) iniciatīvas iesniegti grozījumi Izglītības...

Lasīt tālāk
Video

Zemgales Olimpiskajā centrā noskaidroti kaķu izstādes “FIFe Baltijas uzvarētājs 2025” uzvarētāji

09/04/2025

Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgava uz vienu brīdi kļuva par Eiropas kaķu galvaspilsētu – Zemgales Olimpiskajā centrā norisinājās prestižā starptautiskā kaķu izstāde “FIFe Baltijas...

Lasīt tālāk
Video

SPKC: Maz ticams, ka inficēšanās ar zarnu nūjiņu būtu notikusi ārpus izglītības iestādēm

08/04/2025

Pirmdien tika sasaukta valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sanāksme, lai izskatītu aktuālo epidemioloģisko situāciju ar E.coli izraisītās infekcijas saslimstību. Esošā...

Lasīt tālāk
Video

Trešo valstu pilsoņiem bez vīzas vai uzturēšanās atļaujas pirms ieceļošanas Latvijā būs jānorāda ziņas par sevi

04/04/2025

Trešo valstu pilsoņiem, kuriem nav Latvijā izsniegta vīza vai uzturēšanās atļauja, pirms ieceļošanas Latvijā būs jāsniedz konkrētas ziņas par sevi, radiniekiem un ceļojuma mērķi....

Lasīt tālāk
Video

Armandu Ruku pārvēl uz vēl vienu termiņu Valsts policijas priekšnieka amatā

01/04/2025

Otrdien, 1. aprīlī, Ministru kabinets izdeva rīkojumu par Valsts policijas priekšnieka ģenerāļa Armanda Ruka termiņa pagarināšanu Valsts policijas priekšnieka amatā uz pieciem gadiem –...

Lasīt tālāk
Video

Slimnīcām prasīs aktīvāku pacientu izrakstu ievadi E-veselībā

01/04/2025

Šobrīd E-veselības portālā pieejami jau vairāk nekā 277 tūkstoši slimnīcu ievadīti izraksti-epikrīzes. Tie nodrošina pacientiem un viņu ārstējošajiem ārstiem visaptverošas informācijas...

Lasīt tālāk