Klajā nāk Raimonda Zommera pavāru grāmata “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve”
Jau pavisam drīz latvieši iedvesmu ēst gatavošanā varēs smelties recepšu grāmatā, kuras autors ir viens no izcilākajiem pašmāju šī amata meistariem – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma “Ciemiņš virtuvē” galvenā persona Raimonds Zommers. Grāmatu “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” klajā laidīs izdevniecība “White Book”. Grāmatā iekļauts recepšu tulkojums angļu valodā.
“Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” iecerēta kā sveiciens Latvijas valsts svētkos – pavārgrāmatā iekļautajās receptēs tiek laikmetīgi izmantoti Latvijā plaši izmantoti produkti, radot grāmatai papildus vērtību. Tā ir ne vien lielisks palīglīdzeklis virtuvē, bet arī raksturo šī laikmeta ēst gatavošanas kultūru Latvijā.
Latvietim vienmēr ir “garšojis” labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīsēļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbikstošāki, ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās.
Pavārgrāmatā “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve” autors dalās idejās, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Šefpavārs rada pavisam jaunu virtuvi – mūsdienu latvisko garšu, kur sastopami tādi produkti kā cidonijas, pīlādži, ozolzīles un vēl daudz kas cits. Šī grāmata ļaus ikvienam kaut uz brīdi kļūt par izcilu pavāru un pagatavot restorāna kvalitātes ēdienu, jo ēdienu pagatavošana izklāstīta soli pa solim.
“Mana visdziļākā pārliecība ir šāda: ja produkts ir izaudzis un tapis Latvijā, vienalga, vai tā ir skābene, avotkrese, strauss vai kukurūza, tad tas ir kļuvis par pilntiesīgu Latvijas virtuves pārstāvi, lai no tā gatavotu ēdienu sevi, viesiem, restorāna klientiem. Tas ir produkts ar Latvijas garšu. Es taču dzīvoju šobrīd, mēs visi dzīvojam tagad, un mums vēsturē jāieraksta šodiena un tas, ko ēdam šodien.”
Raimonds Zommers
Grāmatā atrodamas uzkodu, zupu, otro ēdienu receptes. Piemēram, topinambūru krēmzupa ar cidoniju sukādēm; kamambēra siers ar ķirbju ievārījumu un salātiem; pīļu olu omlete ar rupjmaizi, kaņepju sviestu un skābenēm; mežacūkas sautējums ar brūklenēm, gliemežiem un cukīni ar paipalu olām, kā arī pīlādžu strūdele u.c.
Vēl par tēmu:
JRT atgriežas režisors Juris Rijnieks un iestudē Tenesija Viljamsa lugu “Stikla zvērnīca”
Amerikāņu dramaturga Tenesija Viljamsa atmiņu spēle “Stikla zvērnīca” pieder pie 20. gadsimta dramaturģijas šedevriem, kas ļauj sajust cilvēka iekšējās pasaules trauslumu un mūsu...
Lasīt tālākAr koncertiem, radošajām darbnīcām un pasākumiem Rīgā svinēs Lieldienas
Ar plašu pasākumu programmu, kas iekļauj koncertus, radošās darbnīcas, šūpošanos un citas aktivitātes, galvaspilsētā tiks svinētas Lieldienas. Rīgas svētku noformējums Arī šogad...
Lasīt tālākKultūras patēriņš Latvijā pieaug; pirms-pandēmijas rādītāji nav sasniegti
Jaunākā kultūras patēriņa pētījuma “Kultūras aktivitātes barometrs 2024” rezultāti apliecina, ka kultūras patēriņš Latvijā pieaug – kopš 2022. gada, kad veikts iepriekšējais...
Lasīt tālākAr šova elementiem, kādi uz “Palladium” skatuves pirmo reizi – “DENISS 10 gadi repā” jau 12. aprīlī
Jau šo sestdien, 12. aprīlī, koncertzālē “Palladium Rīga” notiks viens no šīs pavasara gaidītākajiem hiphopa notikumiem – repera Denisa jubilejas koncerts “DENISS 10 gadi repā”....
Lasīt tālākEiropas tūres ietvaros Rīgā viesosies leģendārā grupa “Fun Lovin’ Criminals”
90-to gadu kulta grupa no ASV "Fun Lovin' Criminals" pēc 15 gadu pārtraukuma izlaiž jaunu studijas albumu "A Matter of Time" un Eiropas tūres ietvaros 3. novembrī uzstāsies koncertzālē "Palladium". "Fun...
Lasīt tālākVides objekts “RĪGA” ar animācijas filmas “Straume” kaķi pārvietots uz Rātslaukumu
Vides objekts “RĪGA” ar animācijas filmas “Straume” kaķi pārvietots no Brīvības laukuma uz Rātslaukumu, kur tas turpinās priecēt rīdziniekus un tūristus. Paredzēts, ka animācijas...
Lasīt tālākLielajā Piektdienā Dzintaru koncertzālē skanēs Pergolēzi “Stabat Mater”
2025. gada 18. aprīlī, Lielajā Piektdienā, Dzintaru koncertzālē skanēs Džovanni Batistas Pergolēzi slavenais opuss ‘‘Stabat mater’’. Koncertā uzstāsies solistes Etīna Emīlija Saulīte...
Lasīt tālākLatvijas Nacionālais teātris atklāj jaunās sezonas nozīmīgākos iestudējumus un uzsāk abonementa maiņu un tirdzniecību
7. aprīlī Latvijas Nacionālajā teātrī notika preses konference, kurā iepazīstināja ar nākamās sezonas nozīmīgākajiem jauniestudējumiem un citām aktualitātēm. 107. sezona tiks atklāta...
Lasīt tālākFestivālā “Rīgas Ritmi” uzstāsies jaunā globālās mūzikas zvaigzne Momi Maiga
Improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi” šogad jūlija sākumā atzīmēs 25 gadu jubileju. Galvenais globālās mūzikas pārstāvis šoreiz būs šā žanra jaunā...
Lasīt tālākVasarā gaidāms Kim? Laikmetīgās mākslas centra festivāls “Ēdene: Saldie sešpadsmit”
Kim? Laikmetīgās mākslas centrs izziņo otrā festivāla tēmu, dalībniekus un kuratores. Festivāls un svinības ar nosaukumu "Ēdene: Saldie sešpadsmit" izceļ mākslas organizācijas, kurai...
Lasīt tālāk