Noteiks pieļaujamās transtauku normas
Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos, nosakot to maksimālās pieļaujamās normas, informē Veselības ministrija (VM).
Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur transtaukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu. Plašu uzmanību transtaukskābēm jeb transtaukiem sabiedrība pievērsa pēc dāņu profesora paziņojuma par vafelēs atrodamajiem kaitīgajiem taukiem, līdz tam Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, pat īsti nezināja, kas ir šīs transtaukskābes, raksta NRA.lv.
Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem – augu eļļu rūpnieciskas hidrogenēšanas vai sacietināšanas procesā, lai ražotu margarīnus un tauku pastas; tauku karsēšanā, pārtikas produktu cepšanā eļļā augstā temperatūrā, kā arī taukskābes veidojas dzīvnieku (govju, aitu) gremošanas orgānos un nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā. Mediķi atsaucas uz pētījumiem, kuri pierāda, ka transtaukskābes, tāpat kā piesātinātās taukskābes, paaugstina sliktā holesterīna līmeni asinīs, palielinot koronārās sirds slimības risku, bet atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm transtaukskābes samazina labā holesterīna līmeni un paaugstināta asins triglicerīdu līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu koronārās sirds slimības risku.
Latvijas Ārstu biedrība jau 2012. gadā aicināja valdību, sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts: tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās 100 gramos produkta, vārāmā sāls daudzums. Tāpat biedrība aicināja Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir mazāk par diviem procentiem no kopējā tauku daudzuma.
VM izstrādātajos noteikumos paredzēts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, un tas nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20 procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par trīs procentiem, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.
Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm –, kurus paredzēts izplatīt Latvijā. Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015. gada 1. janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs ražot un izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018. gada 1. janvārim.
Vēl par tēmu:
Valsts kontroles padomes locekles Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi apstiprina amatā uz otro termiņu
Ceturtdien, 10. aprīlī, Saeima uz otro termiņu Valsts kontroles padomes locekļu amatā apstiprināja Maiju Āboliņu un Ilzi Bāderi. Saskaņā ar Valsts kontroles likumu Valsts kontroles padomes...
Lasīt tālākPopularitāti atgūst divu dienu ceļojumi nedēļas nogalēs pa Baltijas valstīm
Divu dienu ceļojumi nedēļās nogalēs atkal ieinteresējuši tos, kuri vēlas apskatīt neredzētas vietas tepat Baltijas valstīs, kā arī pašreizējos ekonomiskajos apstākļos daudziem būtiski...
Lasīt tālākRosina dot iespēju atteikties no krievu valodas mācīšanās arī vidējās izglītības posmā
[caption id="attachment_35833" align="alignnone" width="300"] Teacher pointing to raised hands in classroom[/caption] Pēc Nacionālās apvienības (NA) iniciatīvas iesniegti grozījumi Izglītības...
Lasīt tālākZemgales Olimpiskajā centrā noskaidroti kaķu izstādes “FIFe Baltijas uzvarētājs 2025” uzvarētāji
Aizvadītajā nedēļas nogalē Jelgava uz vienu brīdi kļuva par Eiropas kaķu galvaspilsētu – Zemgales Olimpiskajā centrā norisinājās prestižā starptautiskā kaķu izstāde “FIFe Baltijas...
Lasīt tālākMartā vērojamas mēnesim raksturīgās cenu pārmaiņas
Šī gada martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,9%. Precēm tas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 1,3%. Martā patēriņa cenu līmenis tradicionāli pieaug...
Lasīt tālākPopulārais Rīgas bārs “Sapņi un Kokteiļi” svin 15 gadus
Viens no Rīgas populārākajiem bāriem un izklaides vietām “Sapņi un Kokteiļi” svin savu 15. jubileju un ielūdz uz svinībām jau šo sestdien, 12.aprīlī, Rīgā, Blaumaņa ielā 32. Pasākumā...
Lasīt tālākSPKC: Maz ticams, ka inficēšanās ar zarnu nūjiņu būtu notikusi ārpus izglītības iestādēm
Pirmdien tika sasaukta valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sanāksme, lai izskatītu aktuālo epidemioloģisko situāciju ar E.coli izraisītās infekcijas saslimstību. Esošā...
Lasīt tālākLSKA: Brīvprātīgajā darbā vajadzētu vairāk iesaistīt augstas raudzes profesionāļus
“Latvijas senioru kopienu apvienība” (LSKA) iesaistījusies brīvprātīgā darba popularizēšanā starp LSKA ietilpstošo senioru organizāciju biedriem visā Latvijā. Brīvprātīgais darbs...
Lasīt tālākAtlaiž “airBaltic” vadītāju Martinu Gausu
Neuzticību Gausam akcionāru sapulces laikā pauda Satiksmes ministrija. 2025. gada 7. aprīlī notika Latvijas nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” kārtējā akcionāru sapulce, kurā...
Lasīt tālākŠonedēļ gaidāms nokrišņiem bagāts un brāzmains laiks
Jaunajā nedēļā, Latvijai no austrumiem pievirzoties plašam ciklonam, valsts teritorijas lielākajā daļā palaikam ir gaidāmi nokrišņi, galvenokārt lietus un slapjš sniegs. Pastiprināsies...
Lasīt tālāk