Pētījums: Katram ceturtajam jaunietim Latvijā nav iemaņu ēst gatavošanā
Jauniešiem Latvijā ir visai vājas prasmes ēst gatavošanā – katram ceturtajam jeb 25% jauniešu trūkst iemaņu gatavošanā, savukārt aptuveni trešā daļa jauniešu maltīti sev varētu sarūpēt tikai ar kāda pieaugušā palīdzību, secināts Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo veiktajā pētījumā. Lai bērniem un jauniešiem palīdzētu apgūt ēst gatavošanas iemaņas, Rimi izveidojis Aikāgaršo Pavārskolu. Tās ietvaros tiks organizētas bezmaksas ēst gatavošanas nodarbības 3. līdz 8. klašu skolēniem visā Latvijā. Savukārt jauniešu iecienītāko ēdienu receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā.
Kā liecina Aikāgaršo aptaujas rezultāti, jaunieši neievēro veselīgas un sabalansētas maltītes pamatprincipus – pārāk bieži uzturā tiek lietoti našķi, ātrās uzkodas, kā arī maltītes tiek ieturētas neregulāri. Piemēram, katrs ceturtais aptaujātais jaunietis brokastis ēd tikai tad, ja ir laiks, savukārt katrs desmitais tās neietur vispār. Lielākā daļa jauniešu par savu iecienītāko maltīti atzīst dažādus saldos ēdienus, turklāt 30% aptaujāto jauniešu maltītes izvēlē priekšroku dod kartupeļiem frī un ceptiem cīsiņiem, veselīgāko izvēli – no dārzeņiem gatavotu maltīti – ierindojot pēdējā vietā.
“Gada laikā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāra vadībā mēs esam ne vien pētījuši sabiedrības uztura paradumus, , kopā ar uztura speciālistiem analizējuši pircēju pārtikas grozu saturu, izstrādājuši virkni izglītojošu materiālu, bet arī organizējuši degustācijas un ēst gatavošanas meistarklases, kā arī izstrādājuši simtiem ēdienu recepšu. Turpinot aizsākto iniciatīvu, šogad lielāko uzmanību veltīsim tieši skolēnu un jauniešu izglītošanai un ēst gatavošanas prasmju apmācībai gan Rīgā, gan reģionos. Tieši ar šādu mērķi Rimi atver Aikāgaršo Pavārskolu un strādās pie pirmās Aikāgaršo pavārgrāmatas izveides,” stāsta Karīna Jermušs, Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja.
Aikāgaršo Pavārskolas nodarbībām līdz par 21. martam aicināti pieteikties 3. – 8. klašu skolēni no visas Latvijas, aizpildot anketu www.rimi.lv/aikagarso un norādot savas klases iecienītāko brokastu, pusdienu vai vakariņu recepti. Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis dosies pie tiem skolēniem, kuri būs iesūtījuši visinteresantākās receptes, lai palīdzētu apgūt jaunas iemaņas ēdienu gatavošanā, dažādot maltīti un ēst veselīgāk.
Turklāt visi skolēnu iecienītākie ēdieni tiks apkopoti Aikāgaršo pavārgrāmatā – to iecerēts veidot no teju 50 brokastu, pusdienu un vakariņu receptēm, kas iedvesmos jauniešus visā Latvijā vienkāršu un veselīgu maltīšu pagatavošanai. Ikvienam būs iespēja sekot līdzi pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapaspušu skaitam mājaslapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās ātri pagatavojamās, vienkāršās un veselīgās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.
Kā pirmie Aikāgaršo Pavārskolas nodarbībā piedalījās un ēst gatavošanas prasmes Aikāgaršo šefpavāra vadībā apguva Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 7. b klases skolēni. Viņi kopā ar šefpavāru gatavoja veselīgas pusdienas, ko ņemt līdzi uz skolu.
Aptauja par jauniešu uztura paradumiem tika veikta februāra sākumā, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 9 līdz 15 gadiem.
Vēl par tēmu:
Saeima Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatā apstiprina Kasparu Pudānu
Saeima ceturtdien, 19.decembrī, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amatā apstiprināja brigādes ģenerāli Kasparu Pudānu. K.Pudānam ir vairāk nekā 20 gadu dienesta pieredze NBS,...
Lasīt tālākLatvijas Pasts atsāk sūtījumu plūsmu ar Kanādu
Kanādas pasta operators Canada Post no 23. decembra atjaunos starptautisko pasta sūtījumu pieņemšanu un piegādes adresātiem. Lai gan Kanādas uzņēmuma un tā streikojošo darbinieku sarunas...
Lasīt tālākKatram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam ir Ziemassvētku džemperis
Ziemassvētku laiks ir apvīts ar dažādām tradīcijām, kas gadu gaitā ir attīstījušās, vienai valstij no otras pārņemot dažādas ieražas. Viena no nesenākajām tradīcijām Rietumvalstīs...
Lasīt tālākPuse iedzīvotāju uzskata, ka pirmā rotātā Ziemassvētku eglīte bijusi Rīgā
Tradīcija rotāt Ziemassvētku eglīti ir populāra daudzviet pasaulē, taču joprojām nav vienprātības par to, kurā pilsētā bijusi pirmā izpušķotā svētku egle. Šo godu sev piedēvē vairākas...
Lasīt tālākAptauja: trešdaļai Latvijas iedzīvotāju izdevumi par pārtiku ir būtiski pieauguši
Baltijas valstu iedzīvotāji patlaban izjūt būtisku pārtikas sadārdzināšanos – 31 % Latvijā, 33 % Igaunijā un 26 % Lietuvā atklāj, ka cenu kāpuma dēļ var atļauties mazāk pārtikas...
Lasīt tālākLabdarības maratonā “Dod pieci!” saziedoti 138 715 eiro
Sabiedrisko mediju labdarības maratonā „Dod pieci” aizrit otrā diennakts, un līdz svētdienas, 15. decembra, plkst. 18.00 kopā saziedoti 138 715 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi...
Lasīt tālākAptauja: 40 % Latvijas iedzīvotāju jūtas vientuļi; visvientuļāk jūtas sievietes, jaunieši un rīdzinieki
Multipakalpojumu uzņēmuma “Tele2” sadarbībā ar “Norstat” veiktās aptaujas dati liecina, ka 40 % Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā jutušies vientuļi. Vientulība visvairāk...
Lasīt tālākSaeima pieņem Tieslietu akadēmijas likumu
Lai veicinātu efektīvu un profesionālu tiesu varas īstenošanu, nodrošinot ilgtspējīgu mācību sistēmu tieslietu jomā, Saeima ceturtdien, 24.oktobrī, pieņēma jaunu likumu, ar ko iecerēts...
Lasīt tālākTurpmāk pārtikas pakas tiks piešķirtas tikai trūcīgajiem un tiem, kas nonākuši krīzes situācijās
No 2025. gada 1. janvāra Eiropas Savienības atbalsts tiks mērķēts uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām un tiks mainīts pārtikas atbalsta apjoms. To joprojām varēs saņemt...
Lasīt tālākAptauja: 88% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mājdzīvnieki padara cilvēkus laimīgākus
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (88%) uzskata, ka cilvēki, kuriem pieder mājdzīvnieki, ir laimīgāki, liecina modes un izklaides centra "Rīga Plaza" veiktā aptauja*. Lai palīdzētu dzīvniekiem,...
Lasīt tālāk