Sarkanbaltsarkanu ēdienu receptes Latvijas svētku svinībām
Svinot brīvību un Latvijas neatkarību, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas ēdienu receptes – kārdinoši skaistu pankūku torti, kas lieliski iederēsies gan svētku brokastīs, gan pusdienu desertā, un krāsnī ceptas bietes arī īpašo mārrutku – maskarpones mērci svētku cepeša piedevām!
Sarkanā samta pankūku torte (Gatavošanas laiks: 15 minūtes)
Sastāvdaļas
Pankūkām
3 olas
130 ml paniņu
350 ml piena
160 g kviešu miltu (60 g pilngraudu miltu + 100 g augstākā labuma)
2 ēdamk. kakao pulvera
1 tējk. cukura
1 ēdamk. vaniļas cukura
1/2 tējk. sāls
2 ēdamk. augu eļļas
sarkanā pārtikas krāsviela vai dažas ēdamk. koncentrētas biešu sulas
Krēmam
180 g krēmsiera
200 g grieķu jogurta
2 ēdamk. pūdercukura
1 tējk. vaniļas cukura
avenes vai citas ogas rotāšanai
Pagatavošana
Pagatavo pankūkas:
1) Lielā bļodā sajauc olas ar cukuru un paniņām.
2) Pievieno izsijātus miltus un kakao pulveri un visu samaisi viendabīgā maisījumā.
3) Pielej pienu, pievieno vaniļas cukuru, sāli, eļļu un pārtikas krāsvielu vai biešu sulu (lai pagatavotu biešu sulas koncentrātu, nelielā katliņā uzvāri 100 ml biešu sulas un vāri līdz gandrīz viss ūdens iztvaiko un katliņā paliek tikai 2 ēdamk. ar sulas koncentrātu).
4) Visu vēlreiz kārtīgi samaisi ar slotiņu un atstāj uz 15 minūtēm.
5) Izcep plānās pankūkas un ļauj tām pilnībā atdzesēties.
Pagatavo krēmu:
1) Saputo krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas cukuru, tad pievieno grieķu jogurtu un puto vēl 20 sekundes, līdz masa ir viendabīga.
Veido kūku:
1) Saputoto krēmu plānā kārtā smērē uz pirmās pankūkas (plānā kārtā), liec virsū nākamo pankūku un tā turpini, līdz visas pankūkas ir apsmērētas.
2) Rotā ar avenēm vai citām ogām.
Krāsnī ceptās bietes ar mārrutku-maskarpones krēmu
Sastāvdaļas
1 kg nomizotu biešu
4 ķiploka daiviņas
buntīte timiāna lapiņu vai 3 tējk. kaltēta timiāna
sāls, melnie pipari pēc garšas
olīveļļa
sula no ½ citrona
Mārrutku krēmam
250 g maskarpones siera
150 g grieķu jogurta
4-6 ēdamk. mārrutku
sāls, melnie pipari
1 tējk. citronu miziņu
Pagatavošana
1. Sagriez bietes palielos gabalos.
2. Lielā bļodā ielej olīveļļu, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus, citronu sulu, sāli, piparus un timiāna lapiņas.
3. Visu samaisi un ber bietes bļodā pie garšvielu maisījuma.
4. Apmaisa masu tā, lai bietes ir vienmērīgi pārklātas ar eļļas maisījumu.
5. Novieto bietes uz cepamās paplāts un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī 45 min – 1 stundu (līdz bietes ir mīkstas).
6. Pagatavo krēmu – saputo krēmsieru kopā ar grieķu jogurtu, mārrutkiem, citronu miziņu un sāli ar pipariem.
7. Baudi siltas bietes kopā ar mārrutku krēmu.
Foto: Viktorija Kožemjakina
Vēl par tēmu:
Ceļvedis sēņotājiem: noderīgi ieteikumi meža velšu apstrādei
Sēņošana kļūst arvien populārāka, aicinot dabas mīļotājus un gardēžus baudīt šī veselīgā un aizraujošā hobija priekšrocības. Jau vasarā mežos aug dažādu sugu sēnes, kas piedāvā...
Lasīt tālākPieci veselīga un droša uztura baušļi vasarai
Vasara ir piemērotākais gadalaiks ķermeņa “uztankošanai” ar vitamīniem un minerālvielām. Vienlaikus tas ir atvaļinājumu un atpūtas laiks, kad regulāras maltītes ofisā vai mājās...
Lasīt tālāk18. novembra svētku galdam priekšroka Latvijas produktiem
18. novembris ikvienam latvietim ir svētki – šogad Latvija svinēs jau 102. dzimšanas dienu. Domājot par to, ko likt uz svētku galda, birojs “Latvijas Produkts” šajos svētkos aicina svētku...
Lasīt tālākUzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem
Ik gadu 4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju....
Lasīt tālākPikniku sezonā arvien iecienītākas kļūst barankas un sausiņi
Pikniku sezona ir pilnā plaukumā un labas uzkodas ir neaizmirstas pēcpusdienas garants. Arvien biežāk līdzās grilētai gaļai, dārzeņu salātiem un citiem sezonāliem ēdieniem, cilvēki izvēlas...
Lasīt tālākĒdināšanas nozares līderi Latvijā
Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā “Vairāk saules”, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas...
Lasīt tālākGaršvielu vētra kafijas krūzītē
Kopš karstā dzēriena Chai Latte popularitāte pārkāpusi savas dzimtenes robežas Indijā, saldi pikantās garšas iekarojušas garšas kārpiņas visā pasaulē. Šī garšīgā melnā tēja,...
Lasīt tālākRestorāns aicina atzīmēt Lietuvas simtgadi un nobaudīt tās tradicionālos ēdienus
Latvijai vēl aktīvi gatavojoties simtgades svinībām, jau šajā piektdienā savu simto dzimšanas dienu atzīmēs mūsu kaimiņvalsts Lietuva. Par godu šim notikumam, ne tikai Lietuvā, bet arī...
Lasīt tālākCentrāltirgū droši ļaujies savai gaumei
Pircēju Rīgas Centrāltirgū netrūkst arī ikdienā, bet, gadumijai tuvojoties, šeit iegriežas pat tie, kuru parastajos maršrutos tirgus nav iekļauts. Savā ziņā Centrāltirgus ir...
Lasīt tālākViena no svarīgākajām Ziemassvētku un Jaungada tradīcijām – piparkūkas
Ir pienācis gada skaistākais laiks, vien soļa attālumā ir garās brīvdienas, Ziemassvētki un Jaunais gads, kas tradicionāli tiek pavadīti ģimenes lokā gan pušķojot eglīti, gan saiņojot...
Lasīt tālāk